Stenbider & Fjæsing

småbådsfiskeri

& Røgning

Stenbider & Fjæsing opskrifter. Nye opskrifter sættes i forneden

Pandestegt Fjæsing file.

File med skind vendt i mel og salt og peber, ca. 80% stegetid på skindsiden, og så lige kort steges af på kødsiden.

Smager fantastisk og minder lidt om en super fast fladfisk eller en frisk stegt Aborrer file.

Venligst Indsendt af Anders KoiLarsen Vestbjerg

------------------------------------------------------------------------

Sådan laver du Dansk kaviar af stenbider rogn.

Der er normalt fra er ½ - 1 kg. Rogn i en stenbider

Lav en saltlage ca. 40 g salt til en halv liter kold vand til halv kg. rogn (lagen skal have lidt mere saltsmag, end man vil have rognen til at have).

Når man tager rognen ud af stenbideren (den kaldes også kvabso) er rognen/æggene i en hinde, som man skal have fjernet fra æggene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er kun mest hinder tilbage, så stop her.

Læg herefter rognen i saltlagen i køleskabet natten over.

Si vandet fra og de er klar til brug.

Stenbiderrogn kan du godt fryse ned, så du kan pakke dem poser i passende mængde og fryse dem ned til senere brug.

 

 

Det gør du ved at lægge dem i et dørslag efter du har fjernet de største hinder, sæt dørslaget i en større skål. Lad kold vand løbe fra vandhanen ned over rognen mens du røre forsigtig rundt i dørslaget med et piskeris.

Indtil der kun er de rogn tilbage, som delvis hænger i de sidste hinder.

 

De brugbare er i skålen under dørslaget, herefter lander man skålen med rognen hvile i køleskabet i ca. en time.

Herefter er de ikke modne æg hinder og andre små urenheder trukket op i overfladen, hæld urenhederne fra og fra si rognen fra resten af vandet.

 

Men der er en del der syntes, at de er bedre hvis de først bliver saltet efter optøning.

Hvis du skal bruge dem straks.

Vend dem med 1 tsk. groft salt pr. 250 g frisk stenbiderrogn og lad dem trække i et par timer.

!! Stenbider rogn bliver hårde hvis de koges. Så lad være med det!!.

________________________________________

kogt og stegt stenbider.

Dejlig forårs ret:

1 flået stenbider, (det er ikke nødvendigt at fjerne ryg og sidebenene, de forsvinder næsten i tilberedningen),

Den grålige hanfisk er bedst, hunnen (kvapso) er meget løsere i kødet.

skæres i ca 2,5 cm tykke skiver.

Koges ca. 10 min i saltet vand.

Afkøles let og paneres i æg og mel eller rasp

salt og peber,

Steges i rigelig smør ca. 10 min.

Serveres med almindelig løgsovs og hvide kartofler.

Til raps er det efter min mening absolut bedst med tvebakker knust i

en plastik pose.

Under ingen omstændigheder bruger jeg køberasp, det er som regel både

gammelt og mystisk i sammensætning.

Indsendt af Klaus Lundsgård Skivum

________________________________________

Mor Marthas stenbider i gele

5-10 stenbidere koges, til de slipper benet. (husk salt)

af si lagen.

Randen fyldes godt med den kogte stenbider

2 dl fiskefond fra de kogte stenbidere el. vand

1 dl eddike

¾ dl sukker

Løg efter egen smag ca. 1 løg

salt efter egen smag

8 peberkorn

koges i 20 min m. låg på gryden

husblassen kommes i, 1 blad pr. dl. + 1 ekstra

når det lidt afkølet= er ved at stivne lidt

hældes det over stenbideren i rand formen, skal dække fisken hel,

Hvis man ikke fylder randen godt/tæt skal man bruge mere væske for at fylde randen

Tilbehør. Dressing

Thousand Island

Eller bland selv en lign.

1 lille bæger cremefraiche

fransk sennep

ketchup

citron saft

melis

smag til med salt, ca. 1 knivspids

evt. lidt pisket fløde vendes i.

Blandes efter egen smag

Serveres med flute og hvidvin

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fersk el. røget stenbider rogn på krydrede kiks Ny opskrift

Opskrift :

KIKS :

125 g saltet smør

125 g hvedemel

1 tsk. paprika - gerne røget 1/2 tsk- cayennepeber

1 stort æg - plus 1 til at pensle kiksene før bagning

Fremgangsmåde :

Mel-krydderier- blandes og smørret nullrees med smørret

Dejen samles med æg og hviler mindst 1 time på køl

Dejen rulles tyndt ud på er mel drysset bord og udstikkes til den ønskede facon

Stik kikse dejen med en gaffel og pensel med lidt æg

Bages ved 180 grader til de bliver let gylden brune ca. 10-12 min og afkøles på en rist

Bland 200 g stenbider rogn med 1-2 spk. cremefraiche 1spk . lidt fint hakket rød løg

samt lidt friskt purløg og smag til med salt og peber og lidt citron saft

Anretning :

På de sprøde kiks anrettes ca en spk. stenbider rogn med en klat cremefraiche på toppen

Velbekomme

SVEND HOUGAARD . AUGUST 2017

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blinis pandekager med stenbiderrogn.

Snit hinderne op på rognposen og skrab dem ud i en skål. Hæld kold vand på og pisk i rognen med et piskeris, så alle løse hinder samles i piskeriset.

Når så rognen er fri fra hinder, hældes de på en sigte og skylles godt i koldt vand, lad dem dryppe af,

Kom rognen i en skål og smag dem til med salt & peber stil skålen tildækket i køleskabet.

 

Bilnis. (Boghvede pandekager)

Dej

6 dl mælk

1 dl cremefraiche

30 gram. gær

1 tsk. salt

1 tsk. Sirup

180 gram hvedemel

180 gram boghvedemel

3 piskede æggehvider

3 piskede æggeblommer

 

Fremgangsmåde.

Mælk og cremefraiche lunes til 27 grader udrøres med gær, tilsættes salt, sirup, æggeblommer og røres glat med melet.

Dejen hæver i 45 minutter.

Hvorefter de stift piskede æggehvider vendes i.

Bages i afklaret smør på en Bilnispande

Bilnis skal være ca. ½ cm tykke.

 

Servering.

Bilnis pandekagerne serveres med hakket rødløg, cremefraiche, citron og ikke mindst stenbiderrogen