Håndtering fisk

Småbådsfiskeri

& Røgning

Håntering af fanget fisk

Hvordan opbevarer du bedst de fisk, som du har fanget, når temperaturen er for høj til at det kan holde sig uden is.

Nogle dage i forvejen før vi skal ud og fiske, fryser jeg ca. 50 l. vand eller mere ned i 8 l frost poser.

Generelt når du er ude og fiske, er det bedst at få dem renset så hurtig som mulig, så når der er en pause i fiskeriet, så begynd at rense dem som du har fanget.

Fisk kan have tarm orm. Efter fisken er død, trækker ormen ud i kødet.

De er dog ikke giftige, men kan give meget kraftige mave smerter og give en allergisk reaktion hvis man får dem levende ned i maven. På grund af at den borer sig ind i tarm slimhinde som giver en knude dannelse, der.

Mave smerterne kan minde om blindtarmbetændelse, men ormen kan dog ikke overleve i et menneskeligt tarmsystem.

Men det er normalt ikke et problem, hvis bare fisken bliver frosset ned til min. 21 gr. Og så ligger i fryseren i 24 timer, eller vores normale hjemme fryser hvor temperaturen er 18 minus gr. anbefaler man 10 døgn

Eller fisken opnår en temperatur på min 65 gr. under tilberedningen.

LÆS MERE OM FØDEVARE HYGIEJNE HER.

Fladfisk.

Fladfisk kan dog med fordel holdes i live i et net, der hænger udenbords.

Torsk

Få dem lagt rigtig på is, ikke bare smid dem i en stor balje og så is ovenpå, for så bliver klemt og bliver grimme, kødet kan lige frem blive løs.

Husk at skylle dem efter rensningen.

 

 

 

 

 

 

 

Så får du ikke bedre kvalitet med hjem.

En stor køleboks er også god til formålet, bare de ikke bliver klemt.

Makrel, sild & hornfisk.

Nogle dage i forvejen før vi skal ud og fiske makreller, fryser jeg ca. 30-50 l. vand ned i 8 l frost poser.

( på turen opbevare vi det i flamingo kasser som vi køber i diverse bygge markeder, da de normalt er billigst der. Låget er altid det svageste punkt der, men lim en vandfast masonit plade med den ru side ned mod låget, med en god silikone lim, det forlænger leve tiden meget).

Når vi er på fiskepladsen tager vi ca. 5 liter havvand og hælder i den medbragte plastik tønde med låg, (mange bruger en sort balje) deri smider vi så en udpakket pose is. Som vi fanger fiskene smider vi dem i isvandet.

Hver gang isen så er smeltet lægger vi en klump is mere i, osv.

 

 

 

 

 

Det betyder ikke noget at det bliver rødt af blod.

Fordelen ved tønden med låg, er når du skifter fiskeplads og der er lidt søgang sprøjter vandet ikke op fra tønden.

Her gælder det også med at rense dem hver gang der er pause i fiskeriet, eller så tit som muligt.

Når de er renset lægges de på is igen i f.eks. i en flamingo kasse el. køletaske, på den måde er det top kvalitet du får med hjem i fryseren

.

Andet godt info for at få en god kvalitet fisk med hjem fra fisketuren

VEJLEDNING MED 10 GODE RÅD OM BEHANDLING AF FISK OM BORD PÅ BÅDEN

 

Gør som på fotoet, læg dem med åben bug på godt knust is og kun i et lag. Inden jeg så køre hjem fra havet, sætter jeg en kasse med is oven på og til sidst trækker jeg et vådt gl. lagen el.lign. hen over fiskekasserne, for at holde på kulden og fugtigheden, indtil jeg er hjemme.