Vedlige holdelse

Småbådsfiskeri

& Røgning

 

Veligeholdelse af Glasfiber båden

er opbygget af flere lag glasfibermåtter, det yderste lag ud mod vandet er gelcoaten. Gelcoaten har en overflade der indeholder voks, dette vokslag bliver nedbrudt af solens UV stråler hvis båden ikke bliver vedligeholdt/poleret. Intervallet for hvornår en båd skal have en polering afhænger af hvordan båden bliver brugt og opbevaret, det er klart at en båd der ligger fast i vandet er mere udsat end en der står i en lukket hal.

 

Hvordan vedligeholder jeg båden? I det følgende gennemgår vi hvordan man vedligeholder selve båden, glasfiberen, det skal ikke ses som en 100% retvisende guide, men som den måde jeg gør det på.

 

Husk altid at læse leverandørens anbefalinger.

Til at starte med, fjernes alt udstyr fra båden. Herefter gøres hele båden ren i alle tænkelige kroge, læs kæmpe arbejde! De steder hvor det ikke er meningen at båden skal poleres, vaskes med en god voks shampoo. Men de steder der skal poleres, vaskes med en shampoo til at affedte båden med, alternativt opvaskemiddel.

 

Rustfrit stål er ikke altid rustfrit, så der kan forekomme løberust ved f.eks. en gribeliste.

 

Rusten fjernes nemmest ved at fjerne f.eks. gribelisten eller hvad der nu er angrebet, hvis muligt.

Til at fjerne rusten på glasfiberen bruges en 10% opløsning af Oxalsyre/vand og vasker området med en svamp, lad det sidde lidt og vask herefter med rent vand, om nødvendigt gentages proceduren.

 

Oxalsyre blandingen kan også bruges hvis gelcoaten i vandlinjen er blevet gul. Oxalsyre er hårdt ved gelcoaten, derfor skal båden altid poleres efterfølgende. Pas på med Oxalsyre det er kradse sager, så handsker og mask med filtrere der passer til det er obligatoriske.

Der findes nogle andre produkter i diverse marine butikker til formålet, dem har jeg ikke afprøvet og kan derfor ikke sige noget omkring virkningen.

Det rigtigste til at fjerne rusten på det angrebene rustfrie er at sende det til bejdsning og efterfølgende elpolering. Der findes også poleringsmidler til at fjerne rust med, de er ikke afprøvet!

 

Et lille fif når gribelisten eller andet skal monteres er at smøre overfladen der ligger an mod glasfiberen med zink salve eller Prolan fedt, det forhindre vand i at trænge derind og dermed ruste.

 

Hvis der på båden er nogle klistermærker der skal fjernes er det nu det skal gøres, dette gøres nemmest ved at lune dem med en varmepistol og så bruge en plastik spartel til at løfte et hjørne af mærket med og herefter trække det forsigtigt af imens det bliver lunet af varmepistolen. Herefter sidder der noget lim tilbage, dette fjernes med rensebenzin på en klud, hvis det er kraftigt lim der ikke lader sig fjerne med rensebenzin bruges Acetone, dette er dog noget hårdere ved gelcoaten.

Er der nogle huller eller andre glasfiberskader der skal udbedres skal dette også gøres inden båden bliver poleret. Der findes adskillige film på youtube der viser hvordan det gøres, derfor gennemgås det ikke her.

 

Båden er nu klar til polering, men hvorfor polere? Der er to formål med at polere sin båd.

  1. At rense gelcoaten og fjerne de ridser der uundgåeligt kommer når båden bliver brugt.
  2. .At give båden et nyt beskyttende vokslag som beskytter mod solens UV stråler og gør båden blød, glat og lækker. En yderligere bonus for os småbådsfiskere er at båden bliver MEGET lettere at gøre ren, da fiskeslam ikke binder så godt til en glat overflade.

 

Det er vigtigt at bruge en voks der er beregnet til både og ikke almindelig auto voks. Grunden til dette er at auto voksen ikke er nær så hård og derfor ikke holder så godt som den båd rigtige voks.

Til at rense og fjerne ridser bruges en gelcoat rens/polerings middel, det er et slibemiddel der sliber overfladen let.

Er der dybe ridser findes der kraftigere polerings/slibemidler.

Gelcoatrensen påføres med en blød svamp i et tyndt lag med små cirkelbevægelser, hvorefter man lader det tørre op og efterpolere med en blød klud, fruens mikrofiberklud er genial til formålet, ADVARSEL kan give store problemer!! Alternertivt kan bruges en polermaskine med en lammeuldsskive.

 

Det er vigtigt ikke at tage et større område end man kan nå at efterpolere på 10-15minutter.

Når gelcoaten er renset i bund er overfladen åben, så nu skal den lukkes med et lag voks. Dette gøres lige som i første step, dog er det min erfaring at det giver det bedste resultat ved at efterpolere med hånden i stedet for med maskine.

 

Der findes produkter hvor man smøre et større område, f.eks. hele siden af båden med gelcoatrensen og lader det tørre op hvorefter man smøre voksen oven i, dette er afprøvet og giver et fremragende resultat.

 

Nogle producenter af poleringsmidler anbefaler at man påfører midlerne med en let fugtet svamp.

 

Der findes et hav af forskellige midler til at vaske og polere sin båd med, i det skrevne er der med vilje ikke nævnt nogle producenter, grunden til dette er at vi ikke har prøvet alle producenter og derfor ikke kan sammenligne disse.

 

Det lyder som en voldsom opgave at få vasket og poleret båden, men faktisk er det ikke så slemt, for de fleste bådes vedkommende kan det klares på en weekend

 

 

 

 

 

 

 

 

Lige et tips mere

Hvis du nu står og kikker på din bundmaling og gerne vil have den af og bunden gjort flot igen og du ikke orker det, så prøv at kontakte Bulegården her De kan gøre det.

 

Hvad er rustfri

Læs mere om hvad rustfri er HER Og her kan du læse meget om det

Venligst skrevet af Kristian Knudsen

 

Reparation af småskader på både og joller med gelcoat og topcoat

Her kan du hente en pdf fil hvor der er vist i tekst og billeder hvordan du laver en

Download Pdf filen "Reparation af småskader på både og joller med gelcoat og topcoat"