Småbådsfiskeri
& Røgning
Håntering af fanget fisk
Hvordan opbevarer du bedst de fisk, som du har fanget, når temperaturen er for høj til at det kan holde sig uden is.
Nogle dage i forvejen før vi skal ud og fiske, fryser jeg ca. 50 l. vand eller mere ned i 8 l frost poser.
Generelt når du er ude og fiske, er det bedst at få dem renset så hurtig som mulig, så når der er en pause i fiskeriet, så begynd at rense dem som du har fanget.
Fisk kan have tarm orm. Efter fisken er død, trækker ormen ud i kødet.
De er dog ikke giftige, men kan give meget kraftige mave smerter og give en allergisk reaktion hvis man får dem levende ned i maven. På grund af at den borer sig ind i tarm slimhinde som giver en knude dannelse, der.
Mave smerterne kan minde om blindtarmbetændelse, men ormen kan dog ikke overleve i et menneskeligt tarmsystem.
Men det er normalt ikke et problem, hvis bare fisken bliver frosset ned til min. 21 gr. Og så ligger i fryseren i 24 timer, eller vores normale hjemme fryser hvor temperaturen er 18 minus gr. anbefaler man 10 døgn
Eller fisken opnår en temperatur på min 65 gr. under tilberedningen.
LÆS MERE OM FØDEVARE HYGIEJNE HER.
Fladfisk.
Fladfisk kan dog med fordel holdes i live i et net, der hænger udenbords.
Torsk
Få dem lagt rigtig på is, ikke bare smid dem i en stor balje og så is ovenpå, for så bliver klemt og bliver grimme, kødet kan lige frem blive løs.
Husk at skylle dem efter rensningen.
Så får du ikke bedre kvalitet med hjem.
En stor køleboks er også god til formålet, bare de ikke bliver klemt.
Makrel, sild & hornfisk.
Særlig den fede makreler skal køles hurtigt ned, så de gode fedtsyrer ikke harskes i sommervarmen og det går hurtig. Bare den ligger 5 – 10 min i solen er den færdig efter min mening, silden er knap følsom, men den fangse også mest når der er lidt køligere.
Nogle dage i forvejen før vi skal ud og fiske bla. makreller, fryser jeg nogle 8 l fryseposer ned med vand i.
Inden vi tager hjemmefra lægger jeg de 2 af de frosne poser med vand (evt Havvand) i ned i den 40 L køle box + ca 5-8 liter vand, sådan det er helt koldt inden vi fanger de første Makrellereller lign.
Jeg bruger en GOD 40 l Camping køle box kan der være mellem 80 - 140 makreller alt efter hvor store de er, men man selvfølgelig skal bruge den størelse som man synes bedst om
Gør som på fotoet, læg dem med åben bug på godt knust is og kun i et lag. Inden jeg så køre hjem fra havet, sætter jeg en kasse med is oven på og til sidst trækker jeg et vådt gl. lagen el.lign. hen over fiskekasserne, for at holde på kulden og fugtigheden, indtil jeg er hjemme.
Mange bruger en sort balje som er noget af det giftigst genbrugs plastik man kan få, det er noge NO GO.
Isen holder også til en dags fiskeri. hvis man ikke skifter vandet ud, og gør man det har jeg erfaring at man får ikke kølet vandet nok ned inden man får fisken igen og derved får man kun dårlige/halvrådne fisk med hjem.
Det betyder ikke noget at det bliver rødt af blod.
Fordelen ved Camping køleboxen, er når du skifter fiskeplads og der er lidt søgang sprøjter vandet ikke op fraboxen.
Her gælder det også med at rense dem hver gang der er pause i fiskeriet, eller så tit som muligt.
Når de er renset lægges de evt. i boxen igen eller i f.eks. i en flamingo kasse el. en anden kølebox,, Med godt tilbehør her på den måde er det top kvalitet du får med hjem i fryseren.
Når jeg har den sidste rengøring af Makreler har jeg en fødevare godtkendt bajle med vand og en god klump is i- jeg lægger fisken /filterne i som de er pande/røgeovn klare.
Så er det en TOT TOP kvalitet du efterfølgende får at spise. De Billeder af fisk som man ser mange steder på nettet ligge i spande og murbajler i flere timer uden is eller nogen form for køling, vil jeg på ingen måde sætte mine tænder i mere, (jeg har prøvet det, første gang jeg fangde makreller og ikke havde dem på nogen form for køling.
Link til en god Kølebox kan også fåes i 50 L Ring eller skriv for at bestille den
Skillerum mm her til den 50-120 l her
Andet godt info for at få en god kvalitet fisk med hjem fra fisketuren
VEjLEDNING MED GODE RÅD OM BEHANDLING AF FISK OM BORD PÅ BÅDEN