Småbådsfiskeri
& Røgning
Hjemmebygget røgeovne.
Her kan du finde flere hjemmebygget røgeovne = bygge vejledninger til røgeovne og
Har du nogle fotos og bygge vejledninger til røgeovne du vil dele med os andre, så send til info@smaabaadsfiskeri.dk
På forhånd tak
Hjemmelavet røgeovne Se i længere nede
DU FINDER FORSKELLIGE BYGGE VEJLEDNINGER TIL RØGE OVNE HER & HER der kommer flere ovne på løbene
Her under finder du billeder af hjemmelavet røgeovne
Klik på billede for større billeder
Røgeovn lavet af et stort rustfrit industrikøleskab
Skabet har været adskilt for at fjerne skummet og erstattet det med nyt rockwool i skabet som isolering
Taget er lavet af nogle Douglas plader og sat fast med nogle vinkler på køleskabet, samt der lagt tagpap på, ståltag kan også bruges osv.
Ristene er lavet af 20 x 20 profil rør med 4 mm rust fri tråd/net som er blevet elektropoleret
Skorsten lavet, alt er lavet i 70,3 mm rør rustfrit og elektropoleret
Lukke pladen/spjælet for trækket er en 2 mm plade med en bolt svejset på i midten ligeledes i røret men bare en møtrik så kan man jo lukke for trækket.
Det bruger jeg så en rundstok til at nå op og skrue den ned eller op med.
Røgspjældet i skorsten kan også laves som røgspjældet i røgrøret til en brændeovn.
(Termometer.)
Træk spjæld
De er lavet af en svejse krave + et lille stykke rør
Lukke pladen/spjælet for trækket er en 2 mm plade med en bolt svejset på i midten ligeledes i røret men bare en møtrik så kan man jo lukke for trækket.
Gevindet kan med fordel smøres med Prolan, som er fødevare godkendt.
Røgkasse til koldrøgning.
Jeg har lavet en kasse til koldrøgning med et rør som mellemstykke der køler røgen ned.
Jeg vil også have monteret en el-spiral som varme i ovnen, men er ikke kommet så langt i endnu, mere herom senere.
Bemærk rustfri låg til Røgkassen i hjørne af billedet.
(klik på billede for større billede)
Venligst indsendt af.
Mvh Ib Sørensen
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Røgeovn der er muret op
Bygge vejledning til min murstens Ryge ovn
Min ovn er indvendig ca. 60 x 60 cm og 140 cm høj. I bunden er der ildfaste sten og sidder ca. 20-30 cm op ad siderne.
Indvendigt er der brugt gamle brændte mursten fra en nedrivning, de kan bedre holde til varmen end nye moderne mursten, som så er berappet (trukket mørtel på og glattet med en kalkkost).
Udenom kan jeg anbefale røde massive blødstrøgne sten, de kan bedst holde til det, cellesten vil jeg bestemt fraråde, (de frost sprænger) imellem inder og ydre sten kan man med fordel sætte 10-20mm Rockwool. Husk at lægge mur pap oven på sokkel.
(Man kan også benytte leca blokke til røgeovnen,
med de ulemper og fordele de har).
Læg nogle evt. rustfri stænger (4-6mm) midt i, rundt om i nogle af fugerne til at holde sammen på ovnen da den arbejder når den bliver varm.
Lemmen
Lemmen skal være så stor at det er til fyre igennem, lægge savsmuld ind, eller tage en fisk ud hvis man taber den under rygning, selv om at det faktisk aldrig sker på den måde jeg hænger fisk op på, det skal være en der kan slutte helt tæt, da det er vigtigt for at kunne styre ilden/varmen/trækket.
Over ovnen har jeg et trådnet, sækken ligger på, (gammel dags bomuld sæk).
Husk at dække ovnen ned, med en plade el. lign. når man ikke bruger den da det ikke er godt hvis den er fugtigt, sur lugt kan give dårlig smag i fisken.
Når den er godt tør, skal den røges til, der bruger jeg birke træ til, da der er meget tjære i. Jeg røg i den uden fisk et par gange, sådan at pudset indvendig var godt sort, allerede der kan man jo starte med at lære at styre temp. i ovnen.
Fordelen ved den her type ovn, er at man slipper af med fugten fra fisken, at man kan sætte hånden ind under sækken så man kan mærke på fisken, se farven på fisken, og ikke mindst føle temperaturen hvis man ikke har termometer, pga. sækken kan man gøre dette under hele røgningen uden man taber varmen og røgen.
Jeg var heldig at blive tilbudt "læreplads" hos den meget anderkendte lokale røger, Villy Vad , så jeg blev bedre rustet til min egen karriere som røger.
Jeg begyndte med at røge små portioner af sild mm, sådan at hvis noget gik galt, så var skaden ikke så stor.
Det er godt at røge sådan tit i starten, for så for man mere føling med sin ovn.
Kold rygning, forberedelse af rygeovnen
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Røgeovn lavet i lega blokke med stor låge.
Røgeovnen er en pudset legaovn (Kan laves i 11 - 19 cm tykke blokke), berappet indvendig, med indvendige mål B 50 D 100 H 180.
Dertil et støbt tag/dæk (husk armeringsjern/net i taget), derpå er der støbt 2 isokerne rør, ovenpå hinanden som skorsten, diameter 15 -20 cm.
Det kan være en fordel hvis man på bagvæggen, indvendig, i oven sætter en ildfast sten bare i 20 cm højde.
Frontpladen er en 22mm støbeplade og nej der går ikke ild i den, har røget i den over 100 gange og den lever stadig.
Trækristen er en udluftningsventil fra et gammelt vinduesparti, det virker perfekt til formålet. Den skal monteres i lågen, således at der kun trækker under trækpladen.
I ovnen:
1 stk. smuldbakke, bedst I rustfri jernplade ca. 2 mm. Med 5 cm. høje, opbukket kanter i sider og bag kant. Den skal dække hele bunden (dog 1 cm luft hele vejen rundt) af ovnen og ligge på 2 fladjern i længde retningen.
1 stk. trækplade, bedst i rustfri jernplade i ca. 3mm!! den skal være 10 cm kortere end smuldbakken, pga. træk. Træk pladen skal hænge ca. 8 - 10 cm. over smuld bakkens bund.
6 stk. vinkeljern til at hænge spyd på, eller lægge en rist på.
Spyd i ø 6 mm. rustfri stål. Spyddet sættes gennemhovedet i den øverste/forreste del af øjet på fisken.
1 stk. termometer.
2 stk. vinkeljern, eller bare nogle karmskruer som på fotos til at hænge trækpladen på.
Bøge smulden blander jeg op med 25 – 30 % tørt bøge flis.
Denne ovn kan jo laves I alle størrelser, men det kan vel kun være ens behov der sætter grænser!
Med denne ovn kan man køre med temperaturer op til 80 grader på ren smuld/flis blanding, og det er til at styrer (smuld antænder ikke som en pind, det gløder bare lidt mere).
Lågen kan med fordel lavet af jernplade, da træplader er der lim i og derfor ikke så godt til fødevare
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Røgeovn i gasbeton
Disse Billeder af denne flotte røgeovn i Gasbeton er venligst indsendt af
Thomas Jensen
Jeg lader billederne tale for sig selv, da man vist godt kan se fremgangsmåden for at bygge oven - ovnen kan laves i den størrelse som passer til sit behov
Kold Røgeovn lavet i gulvbræder
Koldrøge ovn, bare lige som til tip hvor flot en ovn man kan lave
Billederne taler for sig selv
Dobbel Klik på billede for større billeder
Billederne indsendt af Gunner Hansen
finder du alt til Røgning, Pølsemageri, Grill, Bagning & IKKE MINDST RØGEOVNE mm.